Personal Talk

Ben jij al donor?

Gister stond ik met Tim en twee vrienden in de sportschool te kletsen over wat alledaagse dingen. Opeens kwam het onderwerp donor voorbij. Alle vier konden we bevestigen dat we géén donor zijn, maar als je aan ons zou vragen wáárom niet, dan weten we daar eigenlijk geen antwoord op…

Ik heb 10 jaar geleden geregistreerd met keuze 2 ‘Nee, ik geef geen toestemming’. Toen was ik 14 en dacht ik altijd, ach waarom. Ik voelde er geen negatief iets bij maar ik had ook niet zoiets van waarom wel. Dit is ook juist wat ik er zo moeilijk aan vind.

88% van de Nederlanders zou wel een donororgaan willen ontvangen, maar slechts 26% is zelf donor. Eigenlijk schokkend én véél te weinig! Gister las ik deze blog op de Telegraaf. En deze blog heeft mij toch aan het denken gezet. Ik zou het ook fijn vinden als er een donor zou zijn waardoor mijn leven gered wordt. En toegegeven, als ik dood ben heb ík toch niets meer aan mijn organen, dus waarom niet doneren? En per slot van rekening zou ik het zelf ook fijn vinden als ik van iemand anders een donororgaan zou krijgen waarmee ik kan blijven leven. 

Wel vind ik dat er een aantal groepen van orgaan-ontvangers moeten worden uitgesloten. Zo ben ik dan weer wel. Iemand die zich elke dag lazarus drinkt heeft geen recht op míjn lever (die van een ander trouwens ook niet!) om zich dan vervolgens weer klem te kunnen zuipen.

Iemand die zich iedere dag vol spuit of snuift heeft naar mijn mening ook geen recht op een nieuw orgaan zodat hij/zij daar weer vrolijk mee verder kan gaan. Diezelfde mening deel ik over zware criminelen. Moordenaars en kinderverkrachters kunnen wat mij betreft ook uitgesloten worden van deelname. Iemand anders zijn leven afnemen of voorgoed verzieken? Dan geen nieuwe organen voor jou. Die kans heb je dan zelf verpest.

Daarnaast vind ik dat er een andere manier van registreren moet komen. Iedereen die in Nederland geboren wordt moet standaard donor zijn. Wil je dit niet? Dan kun je het wijzigen. Ik denk namelijk dat veel mensen ‘het teveel moeite’ vinden en zich daarom niet registreren. Terwijl het eigenlijk een makkie is! Gewoon even naar deze site gaan en je registreren.

Nee, ik ga mijn keuze zeker wijzigen. Want ten slotte heb ík niets meer aan mijn organen als ik dood ben. Waarom zou ik goede organen (als ze nog in die staat zijn dat ze gebruikt kunnen worden) na mijn dood laten verbranden tijdens mijn crematie? Het klinkt nu allemaal erg cru maar wetende dat ik na mijn dood nog 1, 2, 3 of misschien 8 mensen kan helpen; daar teken ik voor!

Ben jij donor? En waarom wel/niet?

Previous Post Next Post

16 Comments

 • Reply Dina 15 oktober 2015 at 12:55

  Toen ik 18 werd heb ik mij direct aangemeld, volgens mij zijn er inmiddels wel nieuwe organen (hahaha ik schreef onderdelen) die je kunt doneren, maar ik heb er niet meer naar gekeken eerlijk gezegd. Ik ben van mening dat iedereen recht heeft op een nieuw hart/nier/whatever als diegene dat nodig heeft. Wie ben ik om daarover te oordelen…

  • Reply Esmeralda 15 oktober 2015 at 13:01

   Ben ik het natuurlijk deels mee eens. Ik zou niet willen dat een alcoholist vervolgens mijn goede lever weer naar de kl*te zuipt terwijl iemand die ziek is het heel hard nodig heeft. Dat onderscheid zou ik dan wel maken. Maar helaas gebeurt dat niet, maar laten we hopen dat t nog lang duurt voor ik donor zal worden :)

   • Reply Ester 15 oktober 2015 at 22:58

    Ik heb er te weinig verstand van, maar ik denk dat je na een orgaantransplantatie niet eens meer mag drinken. Omdat je dagelijks medicijnen moet nemen om het afstoten van het donororgaan tegen te gaan. Dat zal wel niet samen gaan met alcohol, gok ik.
    Verder vind ik het lastig ivm de universele rechten van de mens. Ieder mens heeft recht op leven. Ook een alcoholverslaafde, ook een crimineel.

   • Reply Dina 18 oktober 2015 at 12:55

    Ik vraag me bovendien ook af waar je dan een grens zou moeten trekken? Zelf drink en rook ik helemaal niet, maar volgens mij is het best wel gebruikelijk dat mensen af en toe een borrel drinken en er zijn ook zat mensen die af en toe een peuk roken. Wat is dan af en toe en wat zou te veel zijn? Hoe veel mag iemand drinken/roken/met schadelijke stoffen werken om kans te maken op een nieuw orgaan als het nodig is? Waar trek je de grens? Dat zou natuurlijk te gek voor woorden zijn. :P

    • Reply Esmeralda 19 oktober 2015 at 16:58

     Nou t gaat er niet om hoeveel iemand wel of niet mag drinken maar een échte alcoholist die 1,2,3 mijn lever ook stuk drinkt zou ik mijn lever niet gunnen. Dan gun ik die liever aan iemand die écht ziek is en het nodig heeft of anders sterft.

 • Reply iooon 15 oktober 2015 at 14:03

  Ik ben al zolang ik me kan herinneren donor. Heb op mijn 8e een donorcodicil ingevuld samen met mijn ouders. Ik vind het een logische keuze.

 • Reply Eline 15 oktober 2015 at 17:09

  Yep ik ben donor. Eigenlijk zouden ze hetzelfde systeem als in Belgie moeten hanteren; iedereen is donor, behalve als je aangeeft geen donor te willen zijn.

 • Reply Simone 15 oktober 2015 at 20:20

  Ik herken het wel. Als tiener vond ik het ook niet echt nodig, maar afgelopen jaar heb ik toch besloten om donor te worden. Omdat ik zelf heel erg ziek ben geweest. Niet zo ziek dat ik een donororgaan nodig had, maar het zet je toch aan het denken. Een orgaan kan een leven redden, waarom zou ik dat niet willen? Ik ben dus erg blij dat ik donor geworden ben! En ook goed dat jij donor gaat worden!

 • Reply Daenelia 16 oktober 2015 at 11:18

  Natuurlijk ben ik donor. Al sinds ik op mijn 16de een donor codicil mocht invullen. Het lijkt me niet meer dan logisch. En echt: ik snap het niet dat mensen géén donor zijn. Ik was zo blij dat er een officiele registratie kwam, ik heb toen mijn ja-kaart nog dezelfde dag terug gestuurd.
  Ik moet alleen mijn gozer nog overtuigen. Maar ja, hij is Brits, en denkt hier niet over na.
  Maar ik heb recent meegemaakt dat iemand, met een gezin met twee kids, door een nieuw orgaan ook een nieuwe kans op leven krijgt. En ik vind dat iedereen dat verdient. Echt.

 • Reply Ysanne 16 oktober 2015 at 11:22

  Ja, dit is natuurlijk een persoonlijke keus voor iedereen. Snap ook wel als je het niet zou willen, maar zelf heb ik me ook opgegeven ja. Naar om over na te denken maar wel goed natuurlijk!

 • Reply Sas 16 oktober 2015 at 11:39

  Ik ben pas geleden donor geworden. Wel deels en daar heb ik mijn redenen voor.
  Heb er een tijdje geleden een artikel over geschreven toen ik twijfelde en wat ik heb besloten :-)

 • Reply Elise 16 oktober 2015 at 13:06

  Ja hoor direct toen het kon, heb t oasje ook in kijn portmonnee zitten.

 • Reply Marjolein 19 oktober 2015 at 16:47

  Goed dat je er aandacht aan besteed! Ben nog altijd voorstander van een omgekeerd donorcodicil. Het maakt mij niet uit wat iemand beslist en ieder moet het leven leiden dat hij of zij wil. Wel lijkt het me slim als iedereen er op zijn minst even over nadenkt wat je zélf zou willen, in geval van overlijden.

 • Reply Anne 19 oktober 2015 at 18:10

  Ik ben nog geen donor, omdat ik (pas) 16 ben, en me daar nog nooit echt in verdiept heb. Volgens mij krijg je gewoon automatisch een uitnodiging of formulier als je 18 bent? In ieder geval zou ik graag donor worden!
  En ik vind ook dat ze het codicil om mogen draaien. Iedereen verdient nieuwe organen, ook als je rookt of drinkt. Misschien verander je daardoor juist ook wel een beetje: het kan als een eye-opener werken.

 • Reply Name* 20 oktober 2015 at 11:12

  Ik ben al donor, al heel lang en nog steeds blij mee :)

 • Reply Insoon 22 oktober 2015 at 09:43

  Ik ben al jaren donor. Denk dat sommige mensen het ook een ‘eng’ idee vinden dat er later in ze gesneden gaat worden. Vind ik zelf ook wel ‘n beetje hoor… al merk je daar dan natuurlijk niks meer van ;)
  En als mensen eerlijk zijn, dan wil iedereen natuurlijk wel een donororgaan ontvangen als het nodig is en dan zou het wel heel hypocriet zijn als je zelf geen donor bent. Vind ik.

 • Leave a Reply

  grin.gif doh.gif biggrin.gif jumpy.gif wink.gif blank.gif huh.gif yes1.gif nod.gif yes.gif yay.gif silenced.gif wtf.gif wow.gif wink1.gif love.gif notfunny1.gif surprised1.gif upsidedown.gif star.gif silly.gif spinning.gif sick1.gif content1.gif side.gif shit.gif sexy.gif sadnope.gif sad1.gif blush1.gif news.gif huh1.gif surprised.gif gasp.gif omg.gif omg1.gif no1.gif nope.gif regular1.gif kiss1.gif 2inlove.gif lol.gif lol1.gif yum1.gif silent.gif kiss.gif nod2.gif hmm2.gif hiya.gif laugh1.gif hey.gif blinkhearts.gif heart.gif regular.gif jumpy1.gif cute.gif cool1.gif tired.gif eww.gif duh.gif doh2.gif devil1.gif silent1.gif dead.gif cry.gif cool.gif notfunny.gif wave.gif boo.gif blush.gif inlove.gif blank1.gif mad.gif ahh.gif angry1.gif confused.gif tongue.gif shocked.gif idea.gif blink.gif angry.gif questionmark.gif hmm.gif content.gif smile.gif sad.gif exclam.gif coolwink.gif angel.gif 

  CommentLuv badge